Hoe kan je gezonder eten tijdens de feestdagen?

Tijdens de feestdagen draait alles om gezelligheid, samenzijn en natuurlijk lekker eten. Maar hoe kun je nu genieten van al dat lekkers terwijl je toch een bewuste keuze wil maken voor je gezondheid? Ontdek met enkele tips hoe je gezonder kan eten tijdens de feestdagen, zodat je toch volop kan genieten zonder dat je je gezonde eetgewoonten uit het oog verliest. Hier zijn 10 tips om je te helpen tijdens deze periode:

kerstdiner

Tip 1: Maak bewuste keuzes

Geniet bewust van je favoriete gerechten en traktaties tijdens de feestdagen. Kies voor kleine porties en neem de tijd om ervan te genieten. 

Tip 2: Portiecontrole

Beheers je porties. Gebruik bijvoorbeeld kleinere borden om jezelf te helpen minder te eten zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist.

Tip 3: Wees voorbereid

Eet vooraf een gezonde snack of maaltijd voordat je op visite gaat. Dit kan helpen om te voorkomen dat je te veel eet van minder gezonde opties. Sla in ieder geen maaltijden over.

Tip 4: Gezonde opties

Zoek naar gezonde alternatieven tijdens feestelijke bijeenkomsten. Kies bijvoorbeeld voor groenten, fruitsalades, gegrilde gerechten of magere eiwitbronnen.

Tip 5: drink voldoende water

Drink gedurende de dag voldoende water. Soms worden honger en dorst door elkaar gehaald.

Tip 6: blijf actief

Blijf in beweging, zelfs tijdens de drukke feestdagen. Maak tijd voor een heerlijke wandeling of doe een korte thuisworkout.

Tip 7: Plan vooruit

Maak een plan voor de feestdagen. Stel realistische doelen en houd vast aan je gezonde eetgewoonten waar mogelijk.

Tip 8: Luister naar je lichaam

Let op signalen van verzadiging. Stop met eten wanneer je je vol voelt en vermijd overeten.

Tip 9: Vermijd teveel alcohol

Beperk je alcoholinname, aangezien alcoholische dranken veel calorieën bevatten. Kies voor light-versies of meng alcohol met water of bruisend water om de calorieën te verminderen.

Tip 10: Wees niet te streng voor jezelf

Geniet van de feestdagen en wees niet te streng voor jezelf als je een keer over de schreef gaat. Pak je gezonde eetgewoonten daarna gewoon weer op.

Het draait allemaal om balans en het maken van gezonde keuzes tijdens de feestdagen. Geef jezelf de ruimte om te genieten terwijl je toch vasthoudt aan je doelen voor gewichtsverlies.

"Afvallen is niet alleen het verliezen van gewicht, het is het vinden van balans tussen gezond eten en genieten van het leven."

unsplash