Vezels

Vezels spelen een belangrijke rol in ons voedingspatroon en dragen bij aan een gezonde leefstijl. Deze complexe koolhydraten, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, geven een verzadigd gevoel na een maaltijd en hebben tal van andere voordelen voor onze gezondheid. Zoals verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.


Wat zijn Vezels?


Vezels zijn een vorm van koolhydraten die niet volledig door ons lichaam kunnen worden afgebroken en verteerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels (ook wel oplosbare en niet-oplosbare vezels genoemd). Fermenteerbare vezels worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Ze leveren een kleine hoeveelheid energie, maar zijn vooral belangrijk voor het behoud van een soepele darminhoud en bevorderen een gezonde stoelgang. Aan de andere kant worden niet-fermenteerbare vezels niet afgebroken; ze verlaten het lichaam onveranderd. Hoewel deze vezels geen energie leveren, vergroten ze wel het volume van de darminhoud, wat gunstig is voor een gezonde stoelgang. Bovendien hebben ze een verzadigend effect; ze dragen bij aan een gevoel van verzadiging na het eten.


Waar zitten vezels in?


Voedingsvezels komen vooral uit de celwand van planten. Er zitten veel vezels in volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten en aardappelen. Als we kijken naar de twee types vezels, fermenteerbaar en niet-fermenteerbaar, dan zijn fermenteerbare vezels voornamelijk aanwezig in bonen, linzen, bananen, prei, muesli, muesli, pasta, aardappelen en brood. Niet-fermenteerbare vezels worden met name gevonden in graanproducten, tarwemzelemen, appel, kool en erwten.


Hoeveel gram vezels heb je per dag nodig?


Dat ligt er een beetje aan. Dit hangt af van je leeftijd en geslacht. Over het algemeen hebben volwassen vrouwen 30 gram vezels per dag nodig. Voor mannen ligt dit op 40 gram. Echter krijgen de meeste mensen gemiddeld maar 20 gram vezels per dag binnen, dit is echt veel te weinig.

Vezels zitten alleen in plantaardige producten, hieronder een aantal producten waar veel vezels in zitten.

bruine bonen

bruine bonen

7,5 gram vezels 

per 100 gram

bulgur

bulgur

4,5 gram vezels 

per 100 gram

knolselderij

knolselderij

4,9 gram vezels 

per 100 gram

volkoren brood

volkorenbrood

6,7 gram vezels 

per 100 gram

Op de site van de maag-lever-darm stichting vind je de vezelmeter.  Hier kan je per categorie zien wat vezelrijke producten zijn.

Claims op de verpakking


De mooie termen ‘vezelrijk’ of ‘bron van vezels’ zie je tegenwoordig op veel verpakkingen staan, maar wat zegt dat nu eigenlijk?
Bron van vezels: het vezelgehalte van het product is minimaal 3 gram/100 gram.
Vezelrijk: het vezelgehalte van het product is minimaal 6 gram/100 gram.

Hoewel een vezelrijke keuze belangrijk is, is het natuurlijk zeker slim om ook verder te kijken dan alleen maar naar de  vezels. Soms zit er bijvoorbeeld onverwacht veel suiker in een product.


Wil je meer informatie over etiketten lezen, check dan vooral de blog 'etiketten lezen'.

Je kan altijd een afspraak inplannen indien je hier meer over wil leren.

Bronnen:

Voedingscentrum

Mlds