Wat is Nutri-Score?

Nutr-Score

Sinds 1 januari 2024 is Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo van Nederland. De Nutri-Score vind je op de voorkant van de verpakking. Het geeft producten op basis van hun samenstelling een bepaalde score met kleuren en letters: van donkergroen (A) tot donkeroranje (E). Zo kan je in de winkel snel zien welke pizza's of koeken volgens de Nutri-Score een betere samenstelling hebben. Het advies is om het logo vooral te gebruiken voor producten buiten de Schijf van Vijf

Met Nutri-Score kun je dezelfde soort producten met elkaar vergelijken. Zo kun je kiezen voor een product met een betere samenstelling. Een groene A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met eenzelfde soort product een betere samenstelling heeft. De Schijf van Vijf laat zien welke producten een gezonde keuze zijn. Kijk daarom altijd eerst of het product in de Schijf van Vijf staat.

Hoe kun je de Nutri-Score gebruiken?


Je hebt in het filmpje kunnen zien dat Nutri-Score je meer verteld over de samenstelling van een product. Dit is vooral handig bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan. 


Check daarom altijd eerst even of een product in de schijf van vijf staat. Je kan dit heel makkelijk checken in de gratis app van het Voedingscentrum 'Kies Ik Gezond?' Het komt namelijk regelmatig voor dat producten door Nutri-Score anders worden beoordeeld. Een voorbeeld hiervan is: Magere kazen, oliën, halvarine en margarine, deze producten krijgen een score C of D, maar staan wel in de Schijf van Vijf. Staat het product in de Schijf van Vijf, dan weet je dat het gezond is. Staat het product er niet in, dan kun je op Nutri-Score gaan letten. 


Wanneer je kiest voor een product dat buiten de Schijf van Vijf staat, dan kun je kiezen voor een product dat volgens de
Nutri-Score een betere samenstelling heeft. Nutri-Score vergelijkt altijd binnen productgroepen. 

Neem als voorbeeld 30+ kaas, deze staat in de Schijf van Vijf (gezonde keuze), want kaas levert belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, maar er zit ook veel verzadigd vet en zout in. Dus volgens de berekening van de Nutri-Score krijgt 30+ kaas een Nutri-Score D. Een 48+ kaas staat niet in de Schijf van Vijf en heeft een Nutri-Score E. Want in 48+ kaas zit meer verzadigd vet. In dit geval is 30+ kaas dus een betere keuze.

Nutri-Score kijkt naar samenstelling product

Hoe wordt de Nutri-Score van een product berekend?


De Nutri-Score wordt berekend door een puntensysteem. Voor goede voedingsstoffen, vezels, eiwitten, groente, fruit, noten en peulvruchten krijgt een product ‘pluspunten’. Voor de minder goede voedingsstoffen, een hoge hoeveelheid energie (kcal), verzadigd vet, suiker en zout, krijgt een product ‘minpunten’.

Fabrikanten kunnen dus aan een vrij ongezond product bijvoorbeeld extra vezels toevoegen waardoor het product een gunstigere score krijgt.

In onderstaande 3 stappen kun je zien hoe de Nutri-Score kan helpen bij het maken van product keuzes vooral voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

hoe kan Nutri-Score mij helpen
  1. Kijk naar de score van het product

  2. Vergelijk de scores van dezelfde soort producten.
    Heeft de ontbijtkoek een gele C? Kijk dan of er ook ontbijtkoek met een groene B of A is.

    Je vergelijkt ontbijtkoek dus niet met pastasaus.

  3. Kies voor het product met een betere samenstelling.
    Ontbijtkoek met een groene A heeft een betere samenstelling dan ontbijtkoek met een gele C of oranje D. Een groene A of B wil niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten een betere samenstelling heeft.


De donkergroene A laat zien dat de ontbijtkoek ‘zonder suiker’ een betere samenstelling heeft dan de ontbijtkoek ‘minder suiker’ met een gele C. En ook beter dan de ontbijtkoek ‘kandij’ met een oranje D. In dit geval is ontbijtkoek zonder suiker met de donkergroene A dus de betere keuze voor ontbijtkoek.

    Het lezen van etiketten en het letten op de Nutri-Score bij het winkelen in de supermarkt is belangrijk. Door hier op te letten, stelt dit jou als consument in staat om bewuste keuzes te maken die aansluiten bij jouw persoonlijke voedingsbehoeften en -voorkeuren. Door de voedingswaarde en samenstelling van producten te begrijpen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen over wat je in je winkelwagen legt. Zo werk je stap voor stap aan een gezonder dieet en een weloverwogen levensstijl.


    Wil je hier graag meer over leren en echt begrijpen hoe je nu etiketten moet lezen? Maak een afspraak en we gaan samen aan de slag.

    Bronnen:

    Rijksoverheid

    Voedingscentrum

    "Het lezen van voedingslabels is de eerste stap naar het begrijpen van wat we eten en het maken van gezonde keuzes."