De Gewichtsconsulent

Bewegen

De kracht van dagelijks bewegen: Waarom is dit belangrijk voor je gezondheid?

In een wereld waarin we vaak heel druk zijn met onze dagelijkse verplichtingen en drukke schema's, schiet lichaamsbeweging er vaak bij in. Toch is regelmatig bewegen, bij voorkeur dagelijks, van onschatbare waarde voor onze gezondheid en welzijn. Waarom is dagelijks bewegen zo belangrijk voor je gezondheid. Beweging is niet alleen belangrijk voor onze algehele gezondheid, maar het helpt je ook om fit te blijven. Daarnaast is het ook goed voor je hersenen. Beweging verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte, depressie en mogelijk ook parkinson. Er is inmiddels veel bewijs dat door regelmatig te bewegen, je minder kans loopt om bepaalde ziektes en aandoeningen te krijgen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zelfs vroegtijdig overlijden. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert dus echt de kwaliteit van je leven.

Goed voor je mentale gezondheid en zelfvertrouwen


Dagelijks bewegen heeft niet alleen voordelen voor je lichaam, maar het heeft ook een positieve invloed op je mentale gezondheid. Door sport en bewegen stimuleer je de afgifte van endorfines, de "gelukshormonen," die stress verminderen en je humeur verbeteren. Zo ervaar je meer rust in je hoofd. Ook worden je spieren sterker en zal je het gevoel hebben strakker en beter in je vel te zitten. Bovendien heeft spieropbouw een gunstige invloed op je lichaamshouding. Door de verbeterde bloedcirculatie ziet je huid er ook nog eens beter uit. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen, waardoor je meer tevreden zal zijn met jezelf.

Het geeft je energie en zorgt voor een betere nachtrust


Je zou denken dat bewegen energie kost, maar in werkelijkheid geeft het je juist meer energie. Regelmatig bewegen verbetert de circulatie en zuurstoftoevoer naar je spieren en organen, waardoor je je alerter en energieker voelt. Dit kan je helpen om productiever te zijn gedurende de dag en het kan vermoeidheid verminderen. Daarnaast kan regelmatig bewegen en sporten bijdragen aan je nachtrust. Je slaapt vaak sneller in, je slaapt dieper maar ook langer door. Hierdoor ben je overdag meer uitgerust en kan je je beter concentreren en komt dat je productiviteit zeker ten goede.

Versterking van het Immuunsysteem


Een ander voordeel van dagelijks bewegen is dat het je immuunsysteem versterkt. Regelmatige lichaamsbeweging kan de productie van immuuncellen stimuleren en de algemene immuniteit verbeteren. Hierdoor ben je beter bestand tegen ziekten en infecties.

Op gewicht blijven en afvallen


Door elke dag voldoende te bewegen en regelmatig te sporten blijf je op gewicht en kun je zelfs afvallen. Want afvallen is niet alleen een kwestie van minder eten maar ook bewegen. Bij beweging verbrand je calorieën. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt met voeding, val je af.

 Sport en beweging zijn geweldige manieren om dit te bereiken. Wanneer je namelijk actief bent, verbrand je calorieën, en daarnaast zal ook je spiermassa toenemen, wat je stofwisseling weer een boost geeft en je helpt meer calorieën te verbranden, zelfs in rust. 

Kortom, dagelijks bewegen is niet alleen gunstig voor je lichaam, maar ook voor je mentale en emotionele welzijn. Het helpt bij het behouden van een gezond gewicht, versterkt je immuunsysteem, verbetert je humeur en verhoogt je energieniveaus. Dus, maak van beweging een dagelijkse gewoonte in je leven en investeer in je gezondheid en welzijn. Of het nu gaat om een wandeling in het park, een fietstocht, yoga, of een sportschoolsessie, elke vorm van lichaamsbeweging draagt bij aan een gezonder en gelukkiger leven.

Bronnen:

Kenniscentrum Sport en Bewegen

Hersenstichting

Hartstichting

RIVM

Hoeveel moet je dagelijks bewegen?


Door regelmatig te bewegen verhoog je dus de kwaliteit van je leven, maar wat houdt regelmatig bewegen nu in?


In 2017 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht met beweegrichtlijnen. Deze beweegrichtlijnen zijn geformuleerd voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met volwassenen en ouderen. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je nodig hebt voor je gezondheid.


Voor iedereen geldt dat voldoende bewegen belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 44,3% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Daarbij blijkt uit cijfers van 2021 dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uurzittend doorbrengen. Veel zitten heeft nadelige gezondheidseffecten, daarom adviseren de beweegrichtlijnen veel zitten te beperken en voldoende beweging in de dag te brengen. Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

beweegrichtlijnen


De aanbevolen beweegrichtlijnen voor volwassenen (18-64 jaar) zijn als volgt:

  • minimaal 150-300 minuten aerobe fysieke activiteit met matige intensiteit of minimaal 75-150 minuten intensieve aerobe fysieke activiteit of een gelijkwaardige combinatie van matige en intensieve activiteit gedurende de week voor gezondheidsvoordelen;
  • twee of meer dagen per week spierversterkende activiteiten met matige of hoge intensiteit waarbij alle belangrijke spiergroepen betrokken worden gecombineerd met balansoefeningen;
  • langer, vaker en/of intensiever bewegen dan deze richtlijnen hebben extra gezondheidsvoordelen;
  • voorkom veel sedentair gedrag, vervang dit door een fysieke activiteit (lopen, schoonmaken, sporten, etc.).


Vergeet niet: elke vorm van beweging is beter dan geen beweging!

Dus kom van de bank of je stoel af en ga lekker bewegen.

Welke soorten beweging tellen mee?


Spier- en botversterkende activiteiten:

  • Spierversterkende activiteiten: bijvoorbeeld krachtoefeningen, maar dit kunnen ook sporten zijn waarbij je moet rennen en springen zoals hardlopen, tennissen, voetballen en fitnessen.
  • Botversterkende activiteiten: activiteiten waarbij je je lichaam met het eigen gewicht belast. Voor redelijk getrainde mensen kunnen dit intensieve sporten zijn als hardlopen, aerobics en volleybal en voor ongetrainde mensen kan dit wandelen, traplopen tai chi zijn.


Verder is er nog een onderscheid tussen matig intensief en intensief bewegen. Het best is om beide soorten beweging gedurende de week af te wisselen.


Wat is matig intensieve beweging?

Een activiteit is matig intensief als je het er na een tijdje een beetje warm van krijgt en je hartslag iets omhoog gaat. Je kunt ondertussen nog wel een gesprek voeren. Voorbeelden zijn:

  • stevig wandelen (5 km per uur)
  • fietsen (16 km per uur)
  • zwemmen (rustig baantjes trekken)
  • krachttraining (bv gewichtheffen met halters)
  • zware klussen zoals de auto wassen of de tuin harken


Wat is intensieve beweging?

Een activiteit is intensief als je hartslag nog verder omhoog gaat. Je gaat waarschijnlijk transpireren, raakt buiten adem en praten wordt lastig. Voorbeelden zijn:

  • joggen of hardlopen
  • tennissen
  • wielrennen (meer dan 25 km per uur)
  • sporten zoals voetbal of basketbal
  • cardiotraining, bijvoorbeeld op de crosstrainer of roeimachine
kenniscentrum sport & bewegen

Bronnen:

Kenniscentrum Sport en Bewegen

RIVM

Hoe kan ik meer bewegen?


Wil je actiever worden en werken aan een gezondere leefstijl? Leer hoe je eenvoudig veranderingen kunt aanbrengen in je dagelijkse routine om je gezondheid te verbeteren en je welzijn te bevorderen. De tien tips voor meer beweging zijn:

  • Begin met kleine stappen:
    Je hoeft niet meteen een marathon te rennen. Begin met korte wandelingen en bouw geleidelijk aan je activiteiten op.

  • Maak bewegen leuk:
    Kies activiteiten waar je van geniet. Het kan dansen, fietsen, zwemmen, of zelfs tuinieren zijn. Plezier hebben tijdens het bewegen maakt het gemakkelijker om het vol te houden.

  • Stel doelen:
    Zet haalbare doelen voor jezelf, zoals het aantal stappen dat je dagelijks wilt zetten of de tijd die je wilt besteden aan lichaamsbeweging.

  • Vind een beweegmaatje:
    Samen met een vriend of familielid bewegen kan motiverend zijn.

  • Maak beweging onderdeel van je dagelijkse routine:
    Plan beweging in je dagelijkse schema, net zoals je dat doet met andere verplichtingen.

  • Varieer je activiteiten:
    Probeer verschillende soorten oefeningen om je lichaam uit te dagen en verveling te voorkomen.

  • Luister naar je lichaam:
    Forceer jezelf niet te veel. Luister naar je lichaam en rust als dat nodig is.

  • Gebruik technologie:
    Er zijn tal van apps en wearables beschikbaar die je kunnen helpen je activiteitsniveau bij te houden en je te motiveren.

  • Zoek de natuur op:
    Buiten bewegen, zoals wandelen in de natuur, kan vele voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn.

  • Wees geduldig en volhardend:
    Het kan even duren voordat je gewend raakt aan een nieuwe bewegingsroutine. Wees geduldig en blijf volhouden.


Bovenstaande tips kunnen je op weg helpen naar een gezonder en actiever leven.

Vergeet niet dat elke stap telt, dus begin vandaag nog!

"Je hoeft geen atleet te zijn om te beginnen met bewegen. Alles wat je nodig hebt is de wil om te beginnen"

Maak afspraak bij De Gewichtsconsulent