De Gewichtsconsulent

Emotie-eten en mindful eten:

Tips om emotie-eten te herkennen en om meer bewust met voeding om te gaan.


In ons hectische leven zoeken velen van ons soms rust in eten. Dit fenomeen, bekend als emotie-eten, is voor velen herkenbaar. Het voelt soms als troost tijdens een drukke werkdag, of bij een stressvol moment maar ook in bij periode waarin je niet lekker in je vel zit. Maar waar ligt de grens tussen een normale trek en emotie-eten? En hoe kun je leren bewuster om te gaan met voeding om meer “eetrust” te ervaren? In deze blog geef ik inzichten en tips om emotie-eten te herkennen en stap voor stap naar meer eetrust en mindful eten toe te werken.


Wat is emotie-eten eigenlijk?


Emotie-eten houdt in dat je eet om een emotie te verwerken of te verlichten in plaats van fysieke honger te stillen. Het varieert van snacken bij verveling tot troosteten bij stress. Het risico van emotie-eten is dat het je emoties niet oplost en het kan zelfs leiden tot schuldgevoelens, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt.

Eetrust daarentegen betekent dat je een kalme en ontspannen relatie hebt met voeding, waarbij je eet vanuit je natuurlijke hongersignalen en jezelf voedt zonder oordeel of stress. Dit ontstaat wanneer je bewust en met aandacht eet, zonder dat emoties en impulsen je keuzes overnemen.


Hoe herken je emotie-eten?


Om je eigen patronen beter te begrijpen, kun je letten op deze signalen:

  1. Abrupte honger: Echte honger ontstaan geleidelijk, terwijl emotie-eten vaak plotseling ontstaat.
  2. Specifieke cravings: Zin in iets specifieks, zoals chocolade of chips? Dan gaat het vaak om emotie-eten.
  3. Eten zonder bewust te proeven: Als je eet zonder echt te genieten, eet je waarschijnlijk om iets anders dan fysieke honger te stillen.
  4. Eten uit verveling: Merk je dat je je verveelt en naar eten grijpt? Dit is een veelvoorkomende trigger voor emotie-eten.
  5. Schuldgevoel na het eten? Voel je je schuldig of verdrietig na het eten? Dit zijn vaak emoties die volgen op emotie-eten.


Tips om emotie-eten te doorbreken:

  1. Sta Stil bij je gevoelens
    Wanneer je zin hebt om te eten, neem dan een moment pauze om te checken hoe je je voelt. Is het verveling, stress of vermoeidheid? Door je gevoelens te erkennen, kun je beter inspelen op je emoties en voorkomen dat je automatisch naar voedsel grijpt.

  2. Schrijf alternatieven op
    Maak een lijst met activiteiten die je helpen om met emoties om te gaan, zoals een wandeling maken, een vriend(in) bellen, een ontspannende ademhalingsoefening, mediteren of een hobby oppakken. Zo heb je alternatieven wanneer emotie-eten op de loer ligt.

  3. Oefen met mindful eten
    Mindful eten helpt je om meer eetrust te ervaren en de eetervaring bewust te beleven.
    Probeer eens om:

    Langzaam te eten en bewust te kauwen.

    De smaak, geur en textuur van het eten op te merken.

    Tussen elke hap een pauze te nemen en te beoordelen of je nog wel echt honger hebt.


  4. Leer de hongersignalen van je lichaam herkennen
    Het onderscheid tussen fysieke en emotionele honger is niet altijd duidelijk. Door regelmatig te checken of je buik echt knort of dat je alleen zin hebt in een tussendoortje, kun je leren je lichaamssignalen te herkennen. Vraag jezelf eens: “Wil ik nu een appel?” Als je antwoord nee is, dan heb je waarschijnlijk geen fysieke honger.

  5. Wees mild voor jezelf
    Eetrust vinden kost tijd en vraagt oefening. Wees geduldig en mild voor jezelf. Het is normaal om soms terug te vallen. Leer van je ervaringen en waardeer elke stap in de goede richting.

  6. Structuur in je eetpatroon
    Regelmatige, gebalanceerde maaltijden helpen om grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen, wat impulsieve trek of cravings kan verminderen. Een gestructureerd eetpatroon ondersteunt een gevoel van rust en controle in je relatie met voeding.


      Emotie-eten herkennen en omgaan met eten op een manier die eetrust bevordert, vraagt om bewustwording en zelfcompassie. Door kleine stappen te zetten en meer mindful te eten, kun je leren om beter naar je lichaam en emoties te luisteren en zo een ontspannen relatie met voeding te leren opbouwen. Dit is geen snelle oplossing, maar met iedere bewuste keuze voor mindful eten kom je dichter bij een balans waarin je je sterker en meer in controle voelt.


      Wil jij graag begeleiding bij het herkennen van emotie-eten en het ontwikkelen van meer eetrust? Neem dan contact op, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde en positieve relatie met voeding.

      "Eetrust is luisteren naar je lichaam en genieten zonder oordeel – de balans vinden tussen voeden en voelen."