In ons hectische leven zoeken velen van ons soms rust in eten. Dit fenomeen, bekend als emotie-eten, is voor velen herkenbaar. Het voelt soms als troost tijdens een drukke werkdag, of bij een stressvol moment maar ook in bij periode waarin je niet lekker in je vel zit. Maar waar ligt de grens tussen een normale trek en emotie-eten? En hoe kun je leren bewuster om te gaan met voeding om meer “eetrust” te ervaren? In deze blog geef ik inzichten en tips om emotie-eten te herkennen en stap voor stap naar meer eetrust en mindful eten toe te werken.
Wat is emotie-eten eigenlijk?
Emotie-eten houdt in dat je eet om een emotie te verwerken of te verlichten in plaats van fysieke honger te stillen. Het varieert van snacken bij verveling tot troosteten bij stress. Het risico van emotie-eten is dat het je emoties niet oplost en het kan zelfs leiden tot schuldgevoelens, waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt.
Eetrust daarentegen betekent dat je een kalme en ontspannen relatie hebt met voeding, waarbij je eet vanuit je natuurlijke hongersignalen en jezelf voedt zonder oordeel of stress. Dit ontstaat wanneer je bewust en met aandacht eet, zonder dat emoties en impulsen je keuzes overnemen.
Hoe herken je emotie-eten?
Om je eigen patronen beter te begrijpen, kun je letten op deze signalen:
Tips om emotie-eten te doorbreken:
Langzaam te eten en bewust te kauwen.
De smaak, geur en textuur van het eten op te merken.
Tussen elke hap een pauze te nemen en te beoordelen of je nog wel echt honger hebt.
Emotie-eten herkennen en omgaan met eten op een manier die eetrust bevordert, vraagt om bewustwording en zelfcompassie. Door kleine stappen te zetten en meer mindful te eten, kun je leren om beter naar je lichaam en emoties te luisteren en zo een ontspannen relatie met voeding te leren opbouwen. Dit is geen snelle oplossing, maar met iedere bewuste keuze voor mindful eten kom je dichter bij een balans waarin je je sterker en meer in controle voelt.
Wil jij graag begeleiding bij het herkennen van emotie-eten en het ontwikkelen van meer eetrust? Neem dan contact op, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde en positieve relatie met voeding.
"Eetrust is luisteren naar je lichaam en genieten zonder oordeel – de balans vinden tussen voeden en voelen."