Vocht speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, transporteert voedings- en afvalstoffen en reguleert onze lichaamstemperatuur. Vocht krijgen we binnen via eten en drinken, waarbij drinken de grootste bron is. Water, koffie en thee zonder suiker zijn gezonde keuzes en staan dan ook in de Schijf van Vijf.
Hoeveel vocht heb je nodig?
Een volwassene heeft dagelijks gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht nodig uit dranken. Dit hangt af van factoren zoals leeftijd, temperatuur, inspanning, voeding en gezondheidstoestand. Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven meer vocht nodig.
Vochtbalans in je lichaam:
Het lichaam van een vrouw bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht, terwijl dat van een man voor 63% uit vocht bestaat. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen. Het vocht in ons lichaam zit voor ongeveer 65% in cellen en weefsels, de rest zit in de ruimtes tussen de cellen en in het bloed.
Je vochtbalans blijft op peil door voldoende te drinken en via het vocht in je voeding. Het lichaam reguleert dit automatisch; bij vochtverlies krijg je bijvoorbeeld een dorstgevoel of produceer je minder urine.
Hoe krijg je vocht binnen?
Je krijgt vocht binnen via:
Hoe verlies je vocht?
Je verliest vocht via:
Deze hoeveelheden kunnen variëren. Dagelijks moet je minimaal 500 milliliter urine produceren om afvalstoffen af te voeren. Voor ouderen is dit ongeveer 700 milliliter, omdat de nierfunctie afneemt.
Waarom is vocht belangrijk?
Vocht is essentieel voor:
Tekort aan vocht:
Te weinig drinken kan leiden tot uitdroging met symptomen zoals dorst, sufheid, zwakte, verwardheid, minder zweten, minder plassen en flauwvallen door verlaging van de bloeddruk.
Vooral je hersencellen zijn gevoelig voor uitdroging. Verwardheid kan daarom een aanwijzing zijn voor ernstige uitdroging. En zeer ernstige uitdroging kan zelfs leiden tot een coma.
Bij diarree kan ook uitdroging optreden. Het is vooral belangrijk dat ouderen en zieke kinderen voldoende vocht binnenkrijgen. Zonder vocht kan een mens slechts enkele dagen overleven en pasgeboren baby's zelfs nog veel korter..
Te veel vocht:
Te veel vocht kan leiden tot een te laag natriumgehalte in het bloed, wat hartritmestoornissen kan veroorzaken. Extreme vochtinname kan zelfs leiden tot vochtophoping in de hersenen. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.
Specifieke situaties en vochtbehoefte:
Je hebt meer vocht nodig als:
Kan je te veel drinken?
Ja, te veel drinken is niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter per uur verwerken. Het beste is om thee, koffie, melk of water te drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt. Kinderen hebben bij hitte ook meer vocht nodig, maar minder dan volwassenen. Let op tekenen van uitdroging, zoals donkere urine of weinig toiletbezoek. Geef bij braken of diarree vochtige voedingsmiddelen zoals zuivel, groente en fruit.
Conclusie:
Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende drinkt, vooral water, koffie en thee zonder suiker. Houd rekening met je persoonlijke omstandigheden en pas je vochtinname daarop aan. Zo blijf je gezond en gehydrateerd.
Begin de dag met een glas water.
Tijdens je slaap wordt er veel water uit je lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door transpiratie. Wanneer je in de ochtend een groot glas water drinkt, bouw je het waterniveau in jouw lichaam weer op.
Neem altijd een flesje mee.
Stop een flesje in je tas en zet er eentje op je bureau. Als je altijd een flesje water bij je hebt kun je altijd water drinken Zo maak je er een gewoonte van om regelmatig een paar slokken water te drinken. Op deze manier zit je al snel aan de aanbevolen hoeveelheid van ca. 1,5 tot 2 liter. per dag.
Geef je water een smaakje.
Alleen maar water drinken vinden we vaak saai. Maar je kan dus ook fruit of kruiden toevoegen aan je water. Dit ziet er niet alleen heel feestelijk uit, het is ook nog eens super lekker en verfrissend.
"Water drinken is de meest natuurlijke manier om je lichaam te koesteren en te vernieuwen."
Bronnen:
Voedingscentrum
MLDS