Het kiezen van het juiste brood kan soms best een uitdaging zijn. Met zoveel verschillende broodsoorten is het belangrijk om te weten welk brood het beste is voor jouw gezondheid.
Waar wordt brood van gemaakt en zegt de kleur van het brood iets over hoe gezond het is?
Witbrood wordt gemaakt van bloem en voor bloem wordt alleen het binnenste van de graankorrels gebruikt, de meelkern. De rest, waaronder zemelen en de kiemen, worden er uitgezeefd. Je houdt daarna een wit graanpoeder over (de bloem). Hierdoor bevat witbrood de minste vitamines, mineralen en vezels.
Allereerst zal ik wat uitleggen over de graankorrel.
Brood is een graanproduct en wordt meestal gemaakt van tarwe, maar kan soms ook van rogge, mais of spelt worden gemaakt.
Een graankorrel bestaat uit drie delen. Het binnenste gedeelte is de meelkern. Helemaal onderin vind je de kiem en om het geheel van deze graankorrel zit de zemel (vliesje). In deze kiem zitten de meeste vitamines, mineralen en vezels.
Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Hierbij wordt de hele graankorrel gebruikt. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van deze graankorrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.
Brood mag alleen volkoren worden genoemd als deze voor 100 procent gemaakt is van die hele graankorrel, dus volkorenmeel. Dat is wettelijk vastgelegd.
Bruinbrood wordt gemaakt van meel, dat is een combinatie van bloem en volkorenmeel, vaak in de verhouding 50/50. Een deel van de zemelen en kiemen worden uit het meel gezeefd. Hierdoor zitten er in bruinbrood wel meer vitamines, mineralen en vezels ten opzichte van witbrood.
Daarnaast heb je ook nog meergranenbrood. En de vraag is dan ook vaak: Is dit nu gezonder dan volkorenbrood? Dat kan, maar hoeft dus niet. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kan als basis volkorenmeel hebben, in dat geval zitten er tenminste evenveel voedingsstoffen in als in volkorenbrood. De basis van meergranenbrood kan ook bloem zijn. In dat laatste geval zal het brood dus ook minder voedingsstoffen hebben dan volkorenbrood, want je eet eigenlijk wit brood. Meergranen moet uit minimaal 3 verschillende graansoorten bestaan. Bestaat een brood uit 2 graansoorten, dan zie je dit in de naam terug, bijvoorbeeld tarwemaisbrood. De graansoort die het meest in het brood zit wordt als eerst genoemd. Let dus goed op de ingrediëntenlijst of als je naar de bakker gaat, let op de benamingen op het schap en anders kan je de ingrediëntenlijst van het brood bij een bakker ook altijd opvragen.
De kleur van het brood zegt niet altijd iets over hoe gezond het is. Vezelrijk brood zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan witbrood, echter soms wordt brood donkerder gemaakt middels gekarameliseerde suiker of met geroosterd moutmeel. Dan eet je dus eigenlijk witbrood, zonder de belangrijke vezels. Let bij meergranenbrood dus niet op de kleur maar op de basis ingrediënten, welke dus bloem, meel of volkoren kunnen zijn.
Dagelijks een paar boterhammen eten, bij voorkeur dus volkorenbrood, draagt bij aan een goed en gezond voedingspatroon. De reden waarom ik aangeef volkorenbrood is omdat het eten van volkorenproducten het risico op bepaalde hartziekten, darmkanker en diabetes type 2 kunnen verlagen. En het is een goed manier om bepaalde vitamines en mineralen binnen te krijgen en niet te vergeten de vezels die zorgen voor een goede darmwerking.
Brood bewaar je het liefst op kamertemperatuur in een goed afgesloten trommel of verpakking. Bewaar het in een papieren zak als je een voorkeur hebt voor een krokante korst. Het blijft dan ongeveer een dag of drie goed. Na drie dagen wordt het brood wel wat droger en neemt de smaak en de malsheid van het brood af. Bewaar het vooral niet in de koelkast, want dan wordt het sneller oud en droogt het uit.
Ook kan je ervoor kiezen om het brood in te vriezen. Het brood kan je dan een paar weken bewaren.
Bronnen:
Voedingscentrum
Brood.net